Makaron z pomidorami i boczkiem
Włoska pasta ma wielu zwolenników wśród początkujących kucharzy. Łatwa do wykonania, różnorodna szybko przyjęła się także na polskich stołach.
- Claudia
Opublikowano: 16.10.2013, 07:55
Reklama
Porcja: 595 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 2 porcje
Składniki:
Reklama
- mała czerwona cebula
- łyżka oliwy
- łyżeczka chili w płatkach
- 75 g pancetty (włoski boczek)
- puszka pomidorów (400 g)
- 175 g makaronu bucatini (cienkie rurki)
- 2 łyżki natki
- 30 g sera pecorino romano lub parmezanu
- sól
Reklama
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Podsmażyć na oliwie. Dodać chili i pokrojony w kostkę boczek. Dalej smażyć 5 minut. Dodać pomidory. Dusić ok. 5 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente. Przełożyć do naczynia z sosem. Całość postawić na ogień. Dodać natkę, chwilę podgrzewać, mieszając. Makaron rozłożyć na talerzach. Posypać startym serem.
Reklama
Reklama
Reklama