Makaron z łososiem i sosem koperkowym
Uwielbiamy go za świeży zapach, który dodaje apetycznego aromatu potrawom. Koperek zawiera sporo witaminy C i mikroelementów. Można nim posypywać praktycznie każde danie. Szczególnie pasuje do ryb (zwłaszcza łososia), sosów, zup, gotowanych ziemniaków, sałatek. Wyrośnięty koper dodaje się do kiszenia ogórków.
- Claudia
Opublikowano: 11.08.2014, 12:52
Reklama
PORCJA: 628 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 500 g makaronu spaghetti lub innego
- 500 g filetu z łososia
- 500 ml kremówki (30 proc.)
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Reklama
Makaron ugotować al dente. Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Kremówkę połączyć z połową skórki z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 2–3 minuty, często mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać łososia i posiekany drobno koperek. Chwilę gotować. Sos dodać do makaronu. Wymieszać. Posypać resztą skórki z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama