Makaron sojowy z warzywami
Makaron sojowy jest idealny do chińskich dań!
- Claudia
Porcja: 294 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje:
- 200 g makaronu sojowego
- 200 g marynowanych pędów bambusa
- 200 g kiełków fasoli mung
- 200 g pieczarek
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- papryka zielona i czerwona
- mały por (biała część)
- łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Makaron zalać wrzątkiem. Osączyć. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Kiełki fasoli mung umyć i osączyć. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w ćwiartki. Dymkę drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Por oczyścić, pokroić w krążki. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy i zeszklić na nim dymkę oraz czosnek. Dodać resztę warzyw i smażyć przez 2 minuty. Dolać wino ryżowe oraz sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do warzyw oraz mięsa. Chwilę smażyć. Połączyć z makaronem, skropić olejem sezamowym. Zaraz podawać.