Makaron SOBA z krewetkami
Prostota i piękno, oraz dbałość o dobry wpływ na ludzki organizm – to podstawy kuchni japońskiej. Potrawy powstają z bardzo zdrowych składników. Produktem, na którym opiera się Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni, jest oczywiście ryż. Na jego bazie przygotowywane są dania główne, przekąski, zupy, a nawet podwieczorki.
1 z 5
makaron-soba-z-krewetkami_1282
Prostota i piękno, oraz dbałość o dobry wpływ na ludzki organizm – to podstawy kuchni japońskiej. Potrawy powstają z bardzo zdrowych składników. Produktem, na którym opiera się Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni, jest oczywiście ryż. Na jego bazie przygotowywane są dania główne, przekąski, zupy, a nawet podwieczorki. 4 porcje Przygotowanie: 25 min Składniki:
- 4 wiązki makaronu SOBA
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 25 dag dużych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- mały por
- 8 dag grzybów shiitake
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- łyżka sosu ostrygowego
- 2 główki kapusty pak choy
- 5 dag groszku cukrowego
- 2 płatki wodorostów nori
- szczypta ostrej papryki w proszku Kamis
- 15 dag startego sera Bursztyn
2 z 5
1
Makaron gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Patelnie rozgrzewamy bardzo mocno i wlewamy olej.
3 z 5
2
Smażymy krewetki. Dodajemy czosnek, pokrojony w cienkie paski por, namoczone, ugotowane, pocięte na plasterki grzyby oraz imbir.
4 z 5
3
Smażymy 3–5 min, doprawiamy sosem sojowym i sosem ostrygowym, dodajemy ugotowany makaron, kapustę pak choy i groszek cukrowy, przyprawiamy ostrą papryką.
5 z 5
4
Płatki nori kroimy na cienkie paski, mieszamy z serem Bursztyn i posypujemy nimi gotowe danie