Makaron pomidorowy z chorizo, jabłkiem i suszonymi pomidorami
Super przepis na makaron, idealne danie na obiad ze znajomymi lub rodziną.
- kobieta.pl
Składniki
- Makaron 100 g
- Chorizo 50 g
- Pomidory ½ sztuki
- Jabłko 1 sztuka
- Oliwa
- Szalotka
- Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe rozmiar 16/20
- Pecorino z orzechem włoskim
- Masło 50 g
- Białe wino 50 ml
Przepis podstawowy na ciasto makaronowe
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- Oliwa
- Sól
- woda
Sposób przygotowania
300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.
Makaron pomidorowy
Składniki: jak w przepisie podstawowym oraz 50 g masła, 30-40 g koncentratu pomidorowego.
Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo - koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin. Salami chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka wydrążyć małe kuleczki i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino.
Przepis - > Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.