Makaron penne z maślakami
Przepis na makaron penne z maślakami. Przygotowanie: 55 min, kaloryczność 230 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 20 dag penne
● 30 dag maślaków
● sól
● listek laurowy
● ziarna pieprzu i ziela angielskiego
● 2 pomidory
● 2 jajka na twardo
● 15 dag chudej kiełbasy lub szynki
● natka
SOS:
● 3 łyżki majonezu
● sok z cytryny
● sól
● cukier
Penne ugotuj al dente, zahartuj, odcedź. Kapelusze grzybów obierz ze skórek, opłucz, potnij na plastry. Zalej osolonym wrzątkiem, dodaj listek, pieprz i ziele, ugotuj do miękkości. Pomidory sparz, obierz ze skóry, potnij na ósemki. Jajka obierz, podziel na cząstki. Kiełbasę potnij w paski. W salaterce wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Majonez połącz z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodaj do sałatki, przemieszaj, posyp posiekaną natką