Reklama

● 60 dag żeberek wieprzowych
● 15 dag kiełbasy wieprzowej
● 10 dag smalcu
● 2 łyżki mąki
● 2 średnie cebule
● 1/2 szklanki śmietany
● łyżka posiekanej natki
● sól
Mięso pokroić na kawałki wzdłuż żeber, oprószyć solą i obsmażyć na połowie tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, dodając pokrojoną na kawałki kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na pozostałym tłuszczu, dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną, połączyć z mięsem i zagotować. Posypać natką pietruszki.

Reklama

Białorusini najchętniej przygotowują dania z wieprzowiny. Obok maczanki jednym z najsmaczniejszych jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą i ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama