Wow! Pierniczki na święta!
Przygotowanie tego przysmaku może być wstępem do rodzinnych świąt, bo może zaangażować wszystkich domowników. Oto przepis na lukrowane pierniczki z bloga mojewypieki.com Doroty Świątkowskiej!
- Claudia
Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 30 sztuk
- 320 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 g przyprawy do piernika
- 110 g masła
- 120 ml miodu
- 100 g cukru pudru
- 60 ml wody
- małe jajko lub pół dużego
Lukier:
- białko
- szklanka cukru pudru
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Pozostałe składniki (oprócz jajka) podgrzać w garnuszku i mieszając, doprowadzić do roztopienia i rozpuszczenia się składników. Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodać jajko i całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny, potem bardzo cienko rozwałkować. Wycinać z niego za pomocą foremek pierniczki, kłaść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 10–12 minut (w zależności od wielkości foremki) w temperaturze 175ºC. Wystudzić.
Białko utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie bardzo gęsty lukier. Z papieru do pieczenia zrobić rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Do środka włożyć lukier. wyciskając lukier przez rożek, dekorować nim pierniczki. Zostawić do wyschnięcia.
1 z 9
pierniki_130
2 z 9
7debb37d70db2a4e95d89404e175faa6_01
3 z 9
2fe3bb1ead3dc597371e19ca730b648b
4 z 9
6465d8d4eab1b3eacd1ab09e9b351b82
5 z 9
7790d430b0e62746c127016d6f4b0239
6 z 9
aff4032e2f7ee5efdc80b400545551aa
7 z 9
db09a36be081c68fd1f117f1daa011d8
8 z 9
af52ef4b3e86f0446fe39481f7db0f5c
9 z 9
d4b35d72fc6391d1f94abc5733b7c5c9