Lubisz owsiankę? Koniecznie przeczytaj. Te triki sprawią, że będzie naprawdę pyszna. Palce lizać!
Owsianka jest jedną z tych opcji śniadaniowych, którą wszyscy polecają i chwalą za jej wartościowy skład i niską kaloryczność. Mimo to, większość osób niechętnie po nią sięga. Ludzie kojarzą owsiankę z nieapetyczną breją, która ani smakiem, ani wyglądem, nie zachęca nas do jej spróbowania. Ale wcale nie musi tak być! Wystarczy dobrze przygotować owsiankę i zadbać o jej odpowiednie składniki! Oto kilka sprawdzonych trików na smaczne i wartościowe śniadanie.
- Martyna Pałka
Owsianka. Właściwości. Dlaczego warto ją jeść?
Owsianka oprócz tego, że zawiera mało kalorii (pół szklanki płatków owsianych zawiera tylko 150kcal!) jest także źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Płatki owsiane zawierają witaminę B6, która działa antystresowo i obniża napięcie organizmu, a także witaminę A, karoten, ryboflawinę i witaminę K, dobrze wpływającą na pracę naszych nerek, zapobiegającą osteoporozie i poprawiającą krzepliwość krwi. Co więcej, regularne spożywanie owsianki obniża poziom cholesterolu, wpływa na naszą przemianę materii oraz poprawia pamięć i procesy myślowe.
Płatki owsiane. Kilka trików, jak przygotować smaczną owsiankę!
Zdecydowanie poleca się gotowanie płatków owsianych na wodzie, a nie na mleku. Dzięki temu, nasze śniadanie nie stanie się klejącą się breją, ale także ma to walor zdrowotny! Dietetycy zalecają rozpoczęcie dnia z porcją owsianki na wodzie, ponieważ ta wersja lepiej wpływa na funkcjonowanie naszego żołądka i jelit. Najlepiej jest zalać płatki wodą (minimalnie powyżej ich poziomu), a następnie przykryć talerzykiem i odczekać około 5 minut, tak aby napęczniały. Dopiero wtedy warto dolać mleko lub wodę i całość gotować na małym ogniu.
Jeżeli uważacie, że owsianka jest zbyt wodnista, fajną opcją jest dodać pod koniec gotowania łyżkę proszku budyniowego, który zagęści całość i sprawi, że owsianka będzie bardziej kleista. Warto pamiętać także o cynamonie, który nie tylko doda smaku płatkom, ale też rewelacyjnie wpływa na problemy z trądzikiem i cellulitem oraz jest sprawdzonym środkiem wspierającym odchudzanie.
Jeśli jesteście fankami odżywek białkowych, pamiętajcie, aby nigdy nie dodawać ich do gotujących się płatków owsianych! Warto zrobić to na samym końcu i dokładnie wymieszać już po ugotowaniu się płatków. Natomiast, jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, polecam upieczenie owsianki w piekarniku. Smakuje wtedy zupełnie inaczej, a zachowuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze i minerały. I najważniejsze, nigdy nie żałujcie dodawać do owsianki owoców i orzechów!
Owsianka. Kilka przepisów na słodkie i pożywne owsianki:
- CZEKOLADOWA OWSIANKA Z CUKINIĄ
Składniki:
- ½ startej cukinii
- 30g płatków owsianych
- 1 jajko
- Miód lub ksylitol
- 1 łyżeczka kakao
- Około 50ml mleka
Wszystko dokładnie wymieszać i przelewać do naczynia żaroodpornego. Możemy dodać nasze ulubione owoce, a jeśli bardzo mamy ochotę na słodkie, warto dodać większą ilość miodu lub słodzika. Całość piec około 30 minut w 180 stopniach.
- KAWOWA OWSIANKA
Składniki:
- 50g płatków owsianych
- Szklanka mleka
- 3 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójna porcja espresso
- 1 łyżeczka miodu
- Około 70g gęstego jogurtu (polecany jest tutaj skyr)
Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, a następnie dodać kawę i miód i stale gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji owsianki. Przełożyć do miseczki i dodać jogurt . W razie potrzeby można dodać owoce, orzechy i odrobinę cynamonu.
- POTRÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA
Składniki:
- Około 30g płatków owsianych
- 150ml mleka
- 20 g budyniu czekoladowego lub odżywki białkowej
- Około 10g kakao
- Słodzik, miód lub ksylitol
- Posiekana gorzka czekolada (wedle uznania)
Płatki zagotować w 100ml mleka, a następnie dodać do nich kakao i słodzik (lub cokolwiek do posłodzenia). Po zagotowaniu dodać budyń lub odżywkę rozrobione w pozostałych 50ml mleka oraz posiekane kostki czekolady. Energicznie wymieszać.