Reklama

Owsianka. Właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Owsianka oprócz tego, że zawiera mało kalorii (pół szklanki płatków owsianych zawiera tylko 150kcal!) jest także źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Płatki owsiane zawierają witaminę B6, która działa antystresowo i obniża napięcie organizmu, a także witaminę A, karoten, ryboflawinę i witaminę K, dobrze wpływającą na pracę naszych nerek, zapobiegającą osteoporozie i poprawiającą krzepliwość krwi. Co więcej, regularne spożywanie owsianki obniża poziom cholesterolu, wpływa na naszą przemianę materii oraz poprawia pamięć i procesy myślowe.

Reklama

Płatki owsiane. Kilka trików, jak przygotować smaczną owsiankę!

Zdecydowanie poleca się gotowanie płatków owsianych na wodzie, a nie na mleku. Dzięki temu, nasze śniadanie nie stanie się klejącą się breją, ale także ma to walor zdrowotny! Dietetycy zalecają rozpoczęcie dnia z porcją owsianki na wodzie, ponieważ ta wersja lepiej wpływa na funkcjonowanie naszego żołądka i jelit. Najlepiej jest zalać płatki wodą (minimalnie powyżej ich poziomu), a następnie przykryć talerzykiem i odczekać około 5 minut, tak aby napęczniały. Dopiero wtedy warto dolać mleko lub wodę i całość gotować na małym ogniu.

Jeżeli uważacie, że owsianka jest zbyt wodnista, fajną opcją jest dodać pod koniec gotowania łyżkę proszku budyniowego, który zagęści całość i sprawi, że owsianka będzie bardziej kleista. Warto pamiętać także o cynamonie, który nie tylko doda smaku płatkom, ale też rewelacyjnie wpływa na problemy z trądzikiem i cellulitem oraz jest sprawdzonym środkiem wspierającym odchudzanie.

Jeśli jesteście fankami odżywek białkowych, pamiętajcie, aby nigdy nie dodawać ich do gotujących się płatków owsianych! Warto zrobić to na samym końcu i dokładnie wymieszać już po ugotowaniu się płatków. Natomiast, jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, polecam upieczenie owsianki w piekarniku. Smakuje wtedy zupełnie inaczej, a zachowuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze i minerały. I najważniejsze, nigdy nie żałujcie dodawać do owsianki owoców i orzechów!

Owsianka. Kilka przepisów na słodkie i pożywne owsianki:

  • CZEKOLADOWA OWSIANKA Z CUKINIĄ

Składniki:

  • ½ startej cukinii
  • 30g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Miód lub ksylitol
  • 1 łyżeczka kakao
  • Około 50ml mleka

Wszystko dokładnie wymieszać i przelewać do naczynia żaroodpornego. Możemy dodać nasze ulubione owoce, a jeśli bardzo mamy ochotę na słodkie, warto dodać większą ilość miodu lub słodzika. Całość piec około 30 minut w 180 stopniach.

  • KAWOWA OWSIANKA

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • Szklanka mleka
  • 3 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójna porcja espresso
  • 1 łyżeczka miodu
  • Około 70g gęstego jogurtu (polecany jest tutaj skyr)

Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, a następnie dodać kawę i miód i stale gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji owsianki. Przełożyć do miseczki i dodać jogurt . W razie potrzeby można dodać owoce, orzechy i odrobinę cynamonu.

  • POTRÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA

Składniki:

  • Około 30g płatków owsianych
  • 150ml mleka
  • 20 g budyniu czekoladowego lub odżywki białkowej
  • Około 10g kakao
  • Słodzik, miód lub ksylitol
  • Posiekana gorzka czekolada (wedle uznania)
Reklama

Płatki zagotować w 100ml mleka, a następnie dodać do nich kakao i słodzik (lub cokolwiek do posłodzenia). Po zagotowaniu dodać budyń lub odżywkę rozrobione w pozostałych 50ml mleka oraz posiekane kostki czekolady. Energicznie wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama