Łosoś ze szparagami w sosie z suszonych pomidorów wg Bogusława Lindy
Łosoś podany w ten sposób to uczta nie tylko dla podniebienia. Pięknie prezentuje się na każdym stole i smakowicie pachnie.

- Claudia
PORCJA: 360 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 4 PORCJE
- 800 g filetów z łososia (bez skóry)
- pęczek świeżej bazylii
- 6 ząbków czosnku
- 2 cytryny
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 świeże pomidory
- 4 filety anchois
- 1 kg szpinaku
- po pęczku szparagów białych i zielonych
- 100 ml oliwy
- sól
- pieprz
Liście bazylii tniemy na paski. Czosnek obiera-my i siekamy. Cytryny kroimy na pół, łyżeczką wybieramy miąższ. Z łyżeczki czosnku, połowy bazylii i połowy miąższu z cytryny oraz z 4 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami ucieramy pastę. Filet (po usunięciu ości) płuczemy, osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Nacieramy pastą i marynujemy 3 godziny. Pomidory sparzamy, obieramy, miąższ kroimy w kostkę, sok z pestkami przecedzamy przez sito. Anchois rozcieramy. 4 suszone pomidory siekamy. Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, osuszamy liście. Z resztą czosnku i połową pomidorów pokrojonych w kostkę dusimy na 3 łyżkach oliwy. Szparagi obieramy, przycinamy końce i płuczemy. Gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Łososia pieczemy 15 mi-nut w 180°C. Zostawiamy w piekarniku. Resztę posiekanych świeżych pomidorów mieszamy z anchois, suszonymi pomidorami, pozostałym miąższem z cytryny, bazylią i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na półmisku, przekładając szpinakiem. Dekorujemy szparagami i polewamy sosem.
Bogusław Linda
Doskonały zarówno w rolach twardzieli, jak i wrażliwców, autor książki kulinarnej „Spaghetti dla samotnego mężczyzny”.
Polecane
Aleksandra Linda poszła w ślady ojca, ale nie chciała, by pomagał jej w karierze. Kim jest obecnie córka Bogusława Lindy?
„Teściowa każdego dnia z uśmiechem na twarzy zmieniała moje życie w piekło. Wszystko dlatego, że jestem ze wsi”
„Słodki romans ze szwagrem przerodził się w koszmar. Uciekłam ze wsi, bo nawet ksiądz z ambony wytykał mi grzechy”
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
„Koleżanka rozpuściła ploty, że na awans zapracowałam w łóżku szefa. Los szybko z niej zadrwił”
„Założyłem się z kumplami z pracy, że pocałuję najbrzydszą koleżankę. Naiwna laska myślała, że będę jej księciem”
„Mama zapisała mi dom w spadku, a brata puściła z torbami. Skąpy drań nie może przeżyć, że został z niczym”
„Teściowa była wściekła, że zatrudniliśmy opiekunkę. Uważa, że krzywdzimy Julcię i bezsensu wyrzucamy pieniądze w błoto”
To jedna z najbardziej popularnych ulic w Polsce. Legenda głosi, że ma związek z nieszczęśliwą miłością
„Z mężem na próżno próbowaliśmy zasiać nasionko. Wystarczyło, że zmieniłam ogrodnika i rozkwitłam jak piwonia w maju”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa