Reklama

- 6 kawałków filetu z łososia ze skórą
- skórka i sok z 1 cytryny
- pęczek bazylii
- olej
- sól
- pieprz
- świeży ogórek
- 300 ml
- jogurtu naturalnego
- szczypta chili
- oliwa

Reklama

Filety ułóż skórą do dołu na desce, ostrym nożem ponacinaj mięso. Posyp skórką otartą z cytryny. W nacięcia powciskaj ok. 3/4 posiekanych listków bazylii. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem.
Łososia smaż na patelni teflonowej 4 min (skórą do dołu) z jednej i 2–3 min z drugiej strony (delikatnie przewróć go łopatką).
Ogórek obierz i posiekaj, wymieszaj z jogurtem. Przypraw solą, pieprzem, chili, wlej sok z cytryny i łyżkę oliwy, wymieszaj.
Sos podaj do ryby, posyp ją resztą bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama