Łosoś z sałatką
Łosoś jest zawsze dobrym pomysłem na lekki, zdrowy i smaczny posiłek. Dodatek sałatki i grejpfruta sprawia, że danie jest szczególnie wykwintne.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 300 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
- 2 różowe grejpfruty
- dojrzałe awokado
- papryczka chili
- łyżka posiekanej kolendry
- skórka i sok z 1 limonki
- 6 steków z łososia
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Grejpfruty obrać ze skóry i białych błon, pokroić w niezbyt drobną kostkę, sok zachować. awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ wyłuskać, pokroić w taką samą kostkę jak grejpfrut. Papryczkę opłukać, przekroić, usunąć pestki, drobno posiekać. Liście kolendry umyć, posiekać. Grejpfruty, awokado i chili wymieszać z posiekaną kolendrą, sokiem i skórką z limonki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Grill rozgrzać.
Steki z łososia opłukać, osuszyć, skropić oliwą i obficie oprószyć solą i pieprzem. rybę ułożyć na grillu i piec z każdej strony. Podawać z sałatką z grejpfruta i awokado.