Łosoś z kaszą
Ten obiad ma szansę zrobić furrorę na Twoim świątecznym stole.
- Claudia
Opublikowano: 17.12.2013, 10:25
Reklama
PORCJA: 460 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 4 PORCJE:
Reklama
- cebula
- 2 łyżki masła
- 300 g kaszy pęczak
- 70 ml białego wina
- 600–700 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
- 500 g prawdziwków
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka
- 4 dzwonka z łososia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Reklama
Cebulę posiekaj, przysmaż na łyżce masła, po chwili dodaj pęczak i zalej go białym winem. Gdy większość płynu wyparuje, dodaj chochlę podgrzanego bulionu. Czynność powtarzaj, aż kasza będzie miękka (potrwa to ok. 20 minut). Grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę i przysmaż na odrobinie masła. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania pęczaku wymieszaj go z grzybami, dodaj resztę masła, parmezan i posiekaną natkę. Łososia posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, smaż po 3 minuty z każdej strony. Łososia podawaj na kaszy.
Reklama
Reklama
Reklama