Łosoś w sezamie z sałatką Wakame
Najbardziej wyrafinowana kuchnia azjatycka stała się u nas bardzo modna. W Japonii nie tylko parzenie herbaty, ale też przyrządzanie posiłków jest sztuką. Potrawy urzekają harmonią barw, kształtów, smaków i niezwykłą dbałością o estetykę.
1 z 4
losos-w-sezamie-z-salatka-wakame_1278-glowne
Najbardziej wyrafinowana kuchnia azjatycka stała się u nas bardzo modna. W Japonii nie tylko parzenie herbaty, ale też przyrządzanie posiłków jest sztuką. Potrawy urzekają harmonią barw, kształtów, smaków i niezwykłą dbałością o estetykę. 4 porcje, Przygotowanie: 20 min Składnik
- 40 dag filetu z łososia
- sól
- po szczypcie czarnego pieprzu młotkowanego i białego sezamu
- 0,3 dag suchego wakame
- 5 dag marynowanej rzodkwi
- 5 dag pora
- ogórek
- po łyżce imbiru marynowanego i kiełków fasoli mung
- łyżka sosu teriyaki TaoTao
Sos:
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 1/2 łyżeczki posiekanego marynowanego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 z 4
1
Łososia oczyszczamy, formujemy 2 kawałki. Przyprawiamy i zanurzamy w sezamie i dociskamy dłonią.
3 z 4
2
Wakame zalewamy wodą i odstawiamy. Warzywa kroimy na paseczki i mieszamy z imbirem, kiełkami i sosem teriyaki. Polewamy przygotowanym sosem, dodajemy kolendrę. Wodorosty osączamy i dodajemy do sałatki.
4 z 4
3
Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy łososia sezamem do dołu. Przekręcamy i upalamy do momentu ścięcia mięsa z każdej strony.