Reklama

Składniki na 10 porcji

Reklama
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
  • 1 kg filetu z łososia (bez skóry)
  • 2 białka
  • żółtko
  • 2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • główka kapusty włoskiej
  • łyżka koperku
  • 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 20 dag dyni w occie
  • sól, pieprz
Reklama

Ciasto rozmrozić. Z filetu odciąć ogon, drobno pokroić, wymieszać z białkami i połową śmietany. Wstawić do zamrażalnika na 30 min, po czym zmiksować, dodać koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Filet rozciąć wzdłuż, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny.
Kapustę oczyścić, oddzielić 5 ładnych liści, zanurzyć na 3 min w osolonym wrzątku, osączyć. Resztę kapusty poszatkować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm. Na wierzchu położyć liście kapusty, zostawiając wolny brzeg. Rozsmarować 1/3 farszu, położyć połowę filetu, posmarować 1/3 farszu i przykryć drugim filetem. Na wierzchu rozsmarować resztę farszu, złożyć i zlepić ciasto. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ozdobić okrawkami ciasta. Piec 30 min w temp. 200 st. C..
Cebulki oczyścić, drobno posiekać, połowę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać resztę śmietany, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos przyprawić musztardą francuską, solą i pieprzem.
Resztę cebulek zeszklić na pozostałym maśle, dodać poszatkowaną kapustę i dynię w occie. Wymieszać, dusić 6-8 minut, przyprawić solą i pieprzem.
Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na porcje, podawać z sosem, kapustą i podsmażanymi ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama