Łosoś w cieście
Przygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 30 min
Porcja: 620 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 10 porcji
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
- 1 kg filetu z łososia (bez skóry)
- 2 białka
- żółtko
- 2 szklanki śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- główka kapusty włoskiej
- łyżka koperku
- 4 cebulki dymki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 20 dag dyni w occie
- sól, pieprz
Ciasto rozmrozić. Z filetu odciąć ogon, drobno pokroić, wymieszać z białkami i połową śmietany. Wstawić do zamrażalnika na 30 min, po czym zmiksować, dodać koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Filet rozciąć wzdłuż, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny.
Kapustę oczyścić, oddzielić 5 ładnych liści, zanurzyć na 3 min w osolonym wrzątku, osączyć. Resztę kapusty poszatkować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm. Na wierzchu położyć liście kapusty, zostawiając wolny brzeg. Rozsmarować 1/3 farszu, położyć połowę filetu, posmarować 1/3 farszu i przykryć drugim filetem. Na wierzchu rozsmarować resztę farszu, złożyć i zlepić ciasto. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ozdobić okrawkami ciasta. Piec 30 min w temp. 200 st. C..
Cebulki oczyścić, drobno posiekać, połowę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać resztę śmietany, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos przyprawić musztardą francuską, solą i pieprzem.
Resztę cebulek zeszklić na pozostałym maśle, dodać poszatkowaną kapustę i dynię w occie. Wymieszać, dusić 6-8 minut, przyprawić solą i pieprzem.
Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na porcje, podawać z sosem, kapustą i podsmażanymi ziemniakami.