Łosoś na czosnkowej bagietce
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 290 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 08.12.2007, 17:10
Reklama
- 12 kawałków surowego łososia (po ok. 15 dag)
- 20 dag wędzonego boczku
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- bagietka
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu w płatkach
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Formę natłuścić olejem, ułożyć łososia, posypać boczkiem, polać winem. Piec 20 minut w temp. 180°C.
Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Bagietkę pokroić na dość grube kromki, posmarować masłem czosnkowym.
Łososia posypać parmezanem, do piekarnika włożyć kromki bagietki, piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać rybę na bagietce.
Reklama
Reklama
Reklama