Lody mascarpone z truskawkami
A może domowe lody? Już ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny, nie mówiąc już o zjedzeniu. Szybko się robią i jeszcze szybciej zjadają! Oto przepis.
- Claudia
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie:30 minut
Na 4 porcje
- 1/2 kg truskawek
- 50 g cukru pudru + 2 łyżki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
Prostokątny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Truskawki oczyścić, opłukać. Zmiksować z 50 g cukru i sokiem z cytryny (4 łyżki pulpy odłożyć). Mascarpone połączyć z 2 łyżkami cukru pudru, dołożyć zmiksowane truskawki. Całość miksować 3 minuty. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą truskawkową, po czym razem włożyć do pojemnika. Wierzch masy wyrównać, przykryć i wstawić na 40 minut do zamrażarki.
Wyjąć. Dokładnie wymieszać. Na wierzch wylać odłożoną pulpę truskawkową. Za pomocą długich patyczków wymieszać całość, tworząc dekoracyjne esy-floresy. Przykryć i wstawić do zamrażarki na 6 godzin.