Łódki z bakłażana
grill warzywny
Opublikowano: 17.06.2008, 10:16
Reklama
- 3 średnie bakłażany
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pomidor
- 30 dag chudej szynki
- 2 łyżki oleju
- torebka ryżu
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Reklama
Ryż ugotuj na sypko. Bakłażany umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką usuń pestki i część miąższu. Bakłażany posól wewnątrz i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj drobno pokrojony miąższ, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony w kostke pomidor, duś do miękkości. Wymieszaj z ryżem, przypraw solą, pieprzem i oregano. Połówki bakłażanów osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj w środku olejem, napełnij farszem. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szynkę, ułóż na farszu. Gotowane łódeczki z bakłażanów w posmarowana olejem folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 45 minut. posyp posiekana natką.
Reklama
Reklama
Reklama