Łódeczki z ogórka
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Kaloryczność: 110 kcal
Dla 2 osób
- Naj
Opublikowano: 07.11.2008, 14:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- olej
- cebula
- 10 pieczarek
- czerwona papryka
- 2 plastry szynki
- sól
- pieprz
- jajko
- filiżanka startego żółtego sera
- 2 średnie ogórki ●
- łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki włoskich orzechów
Reklama
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, duś 10 min. Włóż pokrojoną drobno paprykę, podlej 2 łyżkami wody, usmaż, mieszając. Gdy papryka zmięknie, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż jeszcze 2 min. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z surowym jajkiem, połową utartego sera, wymieszaj. Ogórki umyj, obierz, osusz, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki. Łódeczki wrzuć na osolony wrzątek na ok. 3 min, wyjmij ułóż na desce. Ciepłe napełnij farszem. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posyp pozostałym serem. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C, aż ser się zrumieni. Posyp posiekaną natką i orzechami .
Reklama
Reklama
Reklama