Reklama

● 4 cykorie
● po 1/2 szklanki dzikiego i białego ryżu
● 10 dag sera tofu
● 15 dag ananasa z puszki
● 3 łyżki masła
● 2 łyżeczki curry
● łyżeczka sosu sojowego
● 50 ml soku pomarańczowego
● łyżeczka miodu
● szczypta szafranu
● sól
[adsense]
Cykorie opłucz, wytnij gorzkie głąby, osusz. Każdą przekrój, wyjmij środkowe listki, zostawiając 3–4 duże. Oba rodzaje ryżu ugotuj i odcedź. Tofu i ananasa pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę masła, wsyp łyżeczkę curry i tofu, kiedy się zrumienia, dodaj ananasa, sos sojowy, sok pomarańczowy i miód. Duś pod przykryciem 5 min, przełóż do rondelka. Na patelni roztop łyżkę masła, wsyp resztę curry i szafran, wrzuć oba ryże, przesmaż je, zdejmij z ognia. Wymieszaj z kostkami tofu i ananasa, przypraw solą. Łódeczki cykorii podsmaż na reszcie masła (podczas smażenia leciutko oprósz solą). Usmażone napełnij farszem, podawaj od razu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama