Linguine z cukinią
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.05.2006, 11:15
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 2 czerwone cebule
- duża cukinia
- cytryna
- pęczek rukoli
- 40 dag piersi indyka
- 1/2 pęczka tymianku
- 3 łyżki oleju
- szklanka białego wina
- 30 dag linguine (spłaszczone spaghetti)
- sól, pieprz
Reklama
Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę 1 cm. Otrzeć skórkę z cytryny, przekroić, z połowy wycisnąć sok. Listki rukoli opłukać.
Mięso pokroić na cienkie paski, oprószyć pieprzem. Listki tymianku oderwać od łodyżek.
Olej rozgrzać, usmażyć mięso wraz z cebulą. Dodać cukinię, smażyć 2 minuty. Zalać winem, dusić 5-10 minut. Dodać skórkę z cytryny i tymianek, posolić.
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Makaron odcedzić, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Wodę z 1-2 łyżkami soku z cytryny dodać do sosu mięsnego. Makaron wymieszać na patelni z sosem. Dodać rukolę, przyprawić solą i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama