Likier "naprędce"
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 21:54
Reklama
SKŁADNIKI NA ok. 1 LITRA
Reklama
- 3 żółtka
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3 łyżki kakao pełnotłustego
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 i 1/2 łyżki rozpuszczalnej kawy granulowanej
- laska wanilii
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- szklanka brandy
Reklama
- Żółtka utrzeć z kakao, wlać skondensowane mleko, wsypać kawę. Miksować, aż składniki się połączą.
- Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wydłubać miąższ. Do utartych żółtek dodać miąższ wanilii i aromat migdałowy. Wlać śmietanę i alkohol, miksować 5 minut.
- Likier wlać do karafki (ze szczelnym korkiem). Wstawić na noc do lodówki. Przed nalaniem wstrząsnąć.
Reklama
Reklama
Reklama