Letnie ptasie mleczko
Słodki deser z truskawkami. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 06.07.2013, 14:07
Reklama
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Składniki na 20 porcji:
Spód:
Reklama
- 300 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek masła
- 50 ml słodkiej bitej śmietany
- 50 g migdałów
- 50 g bez
Wypełnienie:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 ml gęstego jogurtu
- 400 g dwukrotnie mielonego twarogu
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 400 ml kremówki
- 1 i 1/2 kg małych truskawek
Reklama
Czekoladę roztopić. Wymieszać z masłem, śmietaną oraz grubo posiekanymi migdałami i pokruszonymi bezami. Masą wylepić spód tortownicy. Chłodzić godzinę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać z jogurtem. Twaróg połączyć z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny oraz jogurtem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Truskawki przekroić wzdłuż na pół. Połowę z nich ustawić pionowo na spodzie. Zalać masą serową. Chłodzić 4–5 godzin. Udekorować resztą truskawek.
Reklama
Reklama
Reklama