Letnie ciasto malinowe!
Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami.
- kobieta.pl/mat.prasowe
W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom (np. marki Gosia), bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 300 g malin
- Foremka aluminiowa
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
Zobacz inne przepisy na deser
1 z 5
KROK_1
2 z 5
KROK_2
3 z 5
KROK_3
4 z 5
KROK_4
5 z 5
BEZA_GOSIA_2