Leniwe ze śmietaną i cynamonem
Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 250 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 4 duże ziemniaki
● 2 szklanki maki
● 1/2 kg tłustego twarogu
● szczypta soli
● jajko
● szklanka śmietany
● cynamon mielony
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, przepuść przez praskę. Włóż do dużej miski, dodaj przesianą mąkę, rozkruszony ser, szczyptę soli, wbij jajko. Wymieszaj i dokładnie wyrób na jednolitą masę. Podziel na 2–3 części, z każdej utocz wałeczek. Spłaszcz go i pokrój na ukośne, 3–4 cm kawałki. Wrzucaj je partiami na lekko osolony wrzątek, gotuj minutę od chwili wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane śmietaną i posypane cynamonem.
NASZA RADA: Leniwe smakują także polane zrumienioną na maśle tartą bułką. Możesz też zrobić je błyskawicznie: wymieszaj 2 serki homogenizowane z mąką (masa musi być dość gęsta) i jajkiem. Gotuj jak kluski łyżką kładzione, podawaj z masłem i cukrem.