Lekkie dania z kurczaka - rozmaitości z pieca
Smaczny kurczak z pieczonymi ziemniakami i szparagami to doskonała propozycja na letni obiad.
- Claudia
PORCJA: 340 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Przepis na 4–6 porcji
- 800 g młodych ziemniaków
- główka czosnku
- cytryna
- gałązki świeżego tymianku
- 3 łyżki oleju kurczak
- 6–7 łyżek masła
- duży pęczek zielonych szparagów
- 125 ml białego wytrawnego wina
- natka, sól, pieprz
Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Nieobraną główkę czosnku przekroić w poprzek. Cytrynę pokroić w plastry. Wszystko ułożyć w brytfannie. Dodać tymianek, skropić olejem. Wymieszać. Z kurczaka odciąć szyję, poluzować skórę na piersi. Pod skórę włożyć masło i rozprowadzić je dłońmi. Oprószyć solą, pieprzem. Nóżki kurczaka związać i tuszkę ułożyć na ziemniakach. Piec 45 minut w 200°C. Kurczaka wyjąć. Szparagi, po usunięciu zdrewniałych końców, opłukać i dodać do ziemniaków. Wlać wino, wymieszać. Ułożyć z powrotem kurczaka. Piec 30 minut. Na koniec całość przykryć folią i odstawić na 10 minut. Posypać natką.