Lekkie dania z kurczaka - grilowane filety z sałatką
Filety drobiowe z kaszą kuskus i warzywami to lekkie, smaczne i kolorowe danie na lato.
- Claudia
Opublikowano: 18.06.2014, 08:23
Reklama
PORCJA: 325 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
Przepis na 4 porcje
Reklama
- 250 g bulguru lub kuskusu
- 2 łyżki masła papryczka chili, ząbek czosnku
- 400 g filetów z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 300 g pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- czerwona cebula
- 100 g sera feta
- garść liści mięty
- sok i skórka z cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z posiekaną papryczką i zmiażdżonym czosnkiem. Filety pokroić w paski, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z każdej strony 3–4 minuty. Mięso przenieść na patelnię, obłożyć masłem i zostawić, aż masło się stopi i spłynie na mięso. Kaszę rozdzielić widelcem i wymieszać z przeciętymi na pół pomidorkami, oliwkami, drobno posiekaną cebulą, pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Dodać sok z cytryny i resztę oliwy. Obłożyć mięsem i skropić pikantnym masłem.
Reklama
Reklama
Reklama