Lekkie ciasto z mascarpone. 3 proste przepisy na deser do kawy - także w wersji fit!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale obawiasz się wzdęć, uczucia ciężkości, a przede wszystkim dodatkowych kilogramów? Myślisz, że pyszny deser koniecznie musi być wysokokalorycznym grzeszkiem, po którym czekają cię godziny morderczych treningów? Czas o tym zapomnieć! Świetną opcją dla łasuchów będzie ciasto z mascarpone! Poznaj najlepsze przepisy!
- Małgorzata Góra
W tym artykule:
- Lekkie ciasto z mascarpone bez pieczenia
- Lekkie ciasto z mascarpone z owocami
- Lekkie ciasto z mascarpone i galaretką
Mascarpone to tradycyjny ser, którego korzenie sięgają północnych Włoszech, a konkretnie tajemniczych zakamarków Lombardii. Rozkochał w sobie Włochów, a niedługo później podbił serca smakoszy na całym świecie. Ciasta z serkiem mascarpone cieszą się niezwykłą popularnością i od lat, podobnie jak ubrania włoskich projektantów, nie wychodzą z mody.
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, ale nie masz czasu na jego przygotowanie, postaw na prostotę. Dobry przepis na sernik na zimno może zachwycić bardziej niż tradycyjny wypiek. Wykonanie doskonałego przysmaku z efektem „wow” wcale nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni - szybkie ciasto z mascarpone przygotujesz w ciągu kilkunastu minut!
Lekkie ciasto z mascarpone bez pieczenia
Cytrynowy sernik na zimno z mascarpone
Składniki:
- 400 g mascarpone
- 300 g serka typu Philadelphia
- 100 g cukru lub innego słodzika
- sok z jednej limonki
- sok z jednej cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- 150 g herbatników owsianych
- 150 g masła
Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż je na dno tortownicy - to będzie spód ciasta.
Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach zimnej wody, a po 15 minutach delikatnie podgrzej, jednak nie doprowadzając do wrzenia. Mascarpone wymieszaj z białym serkiem i sokiem z limonki i cytryny oraz cukrem. Użyj miksera, by dobrze rozbić kryształki cukru. Śmietankę ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do żelatynowej masy. Na koniec połącz masę śmietanową z mascarpone i wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto umieść w lodówce na kilka godzin.
Jeśli chcesz, przed podaniem możesz ozdobić je ulubionymi owocami.
Lekkie ciasto z mascarpone z owocami
Mascarpone to popularny składnik deserów o delikatnym smaku i aksamitnej, lekkiej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako składnik ciast, kremów, lodów, a czasem dodaje się go nawet do wytrawnych dań. Swoją słodyczą podkreśla smak wielu innych składników i wydobywa z potrawy to, co w niej najcenniejsze.
Jeśli należysz do fanów mascarpone, a jednocześnie chcesz zrzucić kilka kilogramów pewnie martwisz się, że przepisy na zdrowe desery nie uwzględniają twojego przysmaku. Nic bardziej mylnego! Zbilansowana dieta i właściwa receptura pozwalają wyczarować fit ciasto bez konieczności rezygnowania z ulubionego składnika.
Fit ciasto z mascarpone
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- dwa jajka
- dojrzały banan
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki twarogu sernikowego
- łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- szklanka mrożonych owoców
Suszone daktyle zalej wrzątkiem co najmniej godzinę przed pieczeniem. Fasolę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Fasolę, daktyle i banana wrzuć do kielicha blendera lub miski, dodaj jajka, wodę, sodę oczyszczoną, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostaw na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj krem - mascarpone zmiksuj z twarogiem, sokiem z cytryny i miodem. Kiedy fasolowy spód ostygnie, rozsmaruj na nim gotowy krem. Ciasto możesz udekorować musem z podgrzanych w rondelku mrożonych wiśni.
Lekkie ciasto z mascarpone i galaretką
Ciasta bez pieczenia mają jedną ogromną zaletę - z powodzeniem może wykonać je nawet cukierniczy laik. Moment pieczenia i wyrastania ciasta pod wpływem temperatury jest kluczowy dla wszystkich wypieków i to właśnie on decyduje o sukcesie bądź porażce kulinarnych starań. Sernik na zimno to idealne rozwiązanie kiedy nie masz czasu lub kiedy nie możesz pozwolić sobie na to, by twój deser okazał się klapą.
Wpadają do ciebie znajomi na kawę, a ty nie masz nic słodkiego, by ich ugościć? Rodzice postanowili zrobić ci niespodziankę, odwiedzając bez zapowiedzi? A może spóźniłaś się z zamówieniem w cukierni i lekki tort dla dzieci na urodziny spoczywa na twoich barkach? Nie pozwól żeby stres z powodu wypieków zepsuł ci wyjątkowe chwile z bliskimi! Wypróbuj przepis na szybkie, ale efektowne i pyszne ciacho, które przygotujesz w kilka chwil.
Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
- 225 g herbatników owsianych
- 100 g masła
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- 300 ml zimnej śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 600 g mascarpone
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- 100 g białej czekolady
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 galaretka malinowa
W rondelku roztop masło, a następnie połącz je z pokruszonymi herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając mascarpone i cukrem pudrem.
Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach zimnej wody i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie rozpuść ją w gorącym mleku.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj do niej ubitą śmietanę, a gdy połączą się w jednolitą masę powoli, łyżka po łyżce dodawaj ją do żelatyny. Całość wyłóż na herbatniki, rozprowadź po całej powierzchni tortownicy i włóż do lodówki na kilkanaście minut.
W międzyczasie przygotuj galaretkę, dodaj do niej mrożone maliny, by stworzyć gęsty sos. Wylej ją na ciasto i włóż do lodówki na kilka godzin.
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: