Lekka sałatka z makaronem – 5 niebanalnych przepisów, które pokochasz
Włoska kuchnia i jej wyborne przysmaki to właśnie to, co gra ci w duszy, ale znudziły cię obiadowe przepisy na spaghetti i tagliatelle? Jeśli jesteś fanką makaronu, której skończyły się pomysły na nowe przepisy, może ci się przydać garść niebanalnych inspiracji. Nasze propozycje makaronowych sałatek przeniosą cię nie tylko na słoneczne południe Włoch, ale też do słynącej z intensywnych smaków Azji i zakochanej w owocach morza Francji.
- Małgorzata Góra
Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem
Wiele źródeł niesłusznie podaje, że makarony zawierają niezdrowe węglowodany, a ich jedzenie to prosta droga do nabawienia się zbędnych kilogramów. Zanim zaczniesz się martwić koniecznością zrezygnowania z wielu pysznych dań włoskiej kuchni, uspokajamy - dietetycy niemal jednogłośnie obalają ten mit. Makarony należą do grupy białych węglowodanów złożonych, co oznacza, że dostarczają organizmowi długotrwały zastrzyk energii. Unikanie węglowodanów zmusza go do pobierania jej z białek, a to prowadzi do powolnej utraty masy mięśniowej. Jaki z tego wniosek? Śmiało jedzmy pyszne makarony - nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem
Składniki
- 1 szklanka makaronu świderki
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 50 g ciemnych winogron
- filet z wędzonej piersi kurczaka lub puszka tuńczyka w oleju
- garść świeżej bazylii
Dressing
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulkę i awokado pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrój na pół
- Przygotuj dressing. Wszystkie składniki przełóż do małego słoiczka i wstrząsając nim, dokładnie wymieszaj.
- W misce ułóż makaron, poszarpany filet z kurczaka i warzywa. Wszystko polej dressingiem i posyp listkami bazylii.
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
Zupy dietetyczne to idealny pomysł na posiłek dla tych z was, które chcą jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim czuć się lekko. Poznajcie sprawdzone przez nas przepisy, które zarówno latem jak i zimą z powodzeniem sprawdzą się na obiad lub kolację.Lekka sałatka z makaronem ryżowym
Makarony zwykle kojarzą się z kuchnią włoską za sprawą fantastycznych oblicz spaghetti i znanego na całym świecie sosu ragu. Warto jednak pamiętać o tym, że cieniutkie niteczki pokryte sosem to również znak rozpoznawczy innej kuchni z drugiego końca świata. Podstawą wielu doskonałych chińskich dań jest właśnie smażony makaron ryżowy, sojowy lub Udon. Kombinowanie, improwizacja i miksowanie różnych smaków potrafi czasem dać oszałamiający efekt. Nie bój się więc intensywnych połączeń i zakochaj się w azjatyckiej wyobraźni kulinarnej.
Intensywna sałatka tajska
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm)
- 3 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 cebule dymki
- 2 marchewki
- kilka szparagów
- pęczek rzodkiewek
- kapusta chińska pak choi
- ulubione kiełki (mogą być słonecznika lub fasoli mung)
- 80 g orzechów ziemnych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- garść liści mięty
- garść liści kolendry
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj azjatycki dressing. Imbir rozgnieć w moździerzu. Dodaj do niego oliwę, olej sezamowy, skórkę i sok z limonek, sos sojowy i płatki chilli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Warzywa dokładnie umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Postaraj się jednak, aby nie były zbyt drobne - to zapewni ciekawy efekt chrupania w sałatce.
- Na suchej patelni upraż część orzechów ziemnych oraz sezam. Drugą połowę fistaszków zgnieć dokładnie w moździerzu. Dzięki temu dodatkowo przejmą smak rozgniatanego wcześniej imbiru.
- Do dużej miski przełóż makaron, pokrojone warzywa i rozdrobnione orzechy ziemne. Polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Posyp sałatkę świeżymi ziołami oraz uprażonymi fistaszkami i sezamem.
Przepisy na chleb bezglutenowy. Sprawdzone receptury nie tylko dla osób na diecie gluten-free
Jeśli nie tolerujesz glutenu, a po zjedzeniu produktów zbożowych odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe, z pewnością spotkałeś się ze stwierdzeniem, że koniecznie musisz odstawić pieczywo. Tradycyjne wypieki rzeczywiście opierają się na pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą ci szkodzić. Są to najpopularniejsze składniki, lecz, na szczęście, niejedyne. Te przepisy na chleb bezglutenowy powinny ci się spodobać i z powodzeniem zastąpić tradycyjny chleb.Lekka sałatka z makaronem i brokułami
Węglowodany zawarte w makaronach gwarantują, że posiłek dostarczy nam energii na długie godziny. Nie zapominaj jednak, że wyrównanie bilansu kalorycznego nie jest jedynym celem, jaki spełnić ma w jadłospisie lekka sałatka makaronowa. Konieczne jest również uwzględnienie innych wartości odżywczych, by oprócz energii dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Jak to zrobić? Doceniając moc warzyw!
Brokułowa sałatka z sosem czosnkowym
Składniki
- 1 większy brokuł
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- 200 g makaronu typu świderki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- sól i pieprz
- garść siekanej natki pietruszki
- garść łuskanego słonecznika
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umyj dokładnie brokuła pod zimną wodą, a następnie oderwij różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, pieprz i sól do smaku oraz sok z cytryny.
- Do dużej miski włóż różyczki brokuła, pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki oraz makaron. Polej całość sosem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp natka pietruszki i słonecznienim (jeśli chcesz, możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Lekkie danie z makaronem: 5 pomysłów na pyszny i zdrowy obiad. Te przepisy są tak proste, że będziecie przygotowywać je regularnie!
Makarony to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Nie sposób nie zakochać się w aromatycznych, gęstych sosach oblepiających cieniutkie wstążki, które wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli tobie, jak jak i nam ślinka cieknie na samą myśl o tych przysmakach, musisz wypróbować te przepisy na lekkie dania obiadowe z makaronem, które zamienią twoją kuchnię w elegancką ristorante.Lekka sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Przywykliśmy do tego, że pożywny obiad powinien być ciepłym posiłkiem. Z tego powodu, gdy jesteśmy poza domem, często zapychamy się przypadkowymi, niezdrowymi przekąskami, by zaspokoić głód. To, czy danie będzie pełnowartościowe nie zależy jednak od jego temperatury, ale od jakości i doboru składników. Jedzona na zimno sałatka dostarczy organizmowi tyle samo drogocennych witamin co lekka zupa. Odszukaj więc w kuchennych szafkach lunchboxy i zapakuj do nich pyszne sałatki!
Składniki
- 300 g makaronu fregola
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4 cebule dymki
- 4 szparagi
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 4 suszone pomidory
- 1 jabłko
- pęczek rzodkiewek
- 30 g sera feta
- 1 granat
- pęczek liści mięty
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w piórka. Paprykę, cukinię, szparagi i selera pokrój w niewielką kostkę. Do miseczki wyciśnij sok z cytrusów, dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Pokryj dressingiem wszystkie warzywa. Dorzuć pokrojoną papryczką chilli i suszone pomidory. Na koniec wymieszaj całość z ugotowanym makaronem.
- Jabłko obierz ze skóry i poszatkuj na cieniutkie talarki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Wyłóż je na talerz, układając naprzemiennie, a na środek nałóż sałatkę. Całość posyp miętą, pestkami granatu i obficie skrop sokiem z cytryny.
Lekka sałatka z makaronem i zielonym pesto
Choć mrożone, gotowe mieszanki na patelnię przyspieszają pracę w kuchni, ich smak nie może się równać ze świeżymi, pachnącymi warzywami i ziołami. Kiedy tylko zacznie się sezon, sięgnij po wyroby lokalnych upraw, a zobaczysz, że najprostsze dania nabiorą wyjątkowego charakteru. Sałatka makaronowa to jedna z propozycji na doskonałe lekkie obiady na lato. Odpowiedni dobór składników sprawi, że pokochają je nie tylko dorośli, ale również najmłodsi.
Zielona sałatka makaronowa
Składniki
- 300 g makaronu
- ⅓ ząbka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Dwie garści czarnych oliwek
- 125 g sera mozarella
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj zielone pesto. Do kielicha blendera wrzuć czosnek, seler, pietruszkę, bazylię, oliwę i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wlej około ½ szklanki wody i wszystko zblenduj na gładki sos.
- W dużej misce wymieszaj makaron z przygotowanym dressingiem. Upewnij się, że makaron jest nim pokryty w całości. Posyp pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (można przeciąć je na połówki), a na koniec dorzuć niedbale poszarpaną mozarellę.