Lekka BEZA Z MUSEM OWOCOWYM przepis!
Desery to nasz ulubiony rodzaj posiłku. Mamy doskonały przepis na bezę z musem owocowym!
Lato jest czasem pachnących, świeżych owoców - borówki, maliny, soczyste truskawki są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich deserów. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu z sezonowymi owocami to wyjątkowo zgrany duet.
BEZY Z MUSEM ŚMIETANOWO-RABARBAROWYM Z TRUSKAWKAMI
Beza:
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 10 łyżek wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
w plasterki
1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
Smacznego!
POLSKIE BLOGI KULINARNE - NASZE TOP 5
DESERY Z WARZYW? ONE ISTNIEJĄ!
1 z 9
90241f18b44c50c89e6bb90a429192ea
2 z 9
Bezy_zdjecie
3 z 9
cfa1d4df67a93d04c68b84cde241d02f
4 z 9
20c45294e4d334cc557cd86277f7a0c1
5 z 9
0e4ba7b82be3932a9d82bda4caa77e7d
6 z 9
060f887b9b4bbb84d9c59aa2b8bf9a82
7 z 9
ccd17079ae4d3d73a69365a65806e90a
8 z 9
Bezy_zdjecie_01
9 z 9
d28967459d05a7de62c90252c1cff20a