Reklama

Lato jest czasem pachnących, świeżych owoców - borówki, maliny, soczyste truskawki są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich deserów. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu z sezonowymi owocami to wyjątkowo zgrany duet.

Reklama

BEZY Z MUSEM ŚMIETANOWO-RABARBAROWYM Z TRUSKAWKAMI


Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody


Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
    w plasterki

1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.

Reklama

Smacznego!
POLSKIE BLOGI KULINARNE - NASZE TOP 5
DESERY Z WARZYW? ONE ISTNIEJĄ!

Reklama
Reklama
Reklama