Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
● 36 małych gotowych biszkopcików
● 15 dag dżemu morelowego
● 10 dag gorzkiej czekolady
● 1/2 szklanki mleka
● 5 żółtek
● szklanka cukru
● 2 i 1/2 szklanki białego wina
● łyżka żelatyny instant
● kieliszek rumu
Podgrzać 1/2 szklanki wina, rozpuścić w nim żelatynę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ubijać, stopniowo nalewając resztę wina.
Gdy krem zgęstnieje, zestawić z ognia, włożyć miskę do naczynia z lodem, wlać przestudzone wino z żelatyną i nadal ubijać. Do tężejącego szodonu wlać rum, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Biszkopciki posmarować dżemem i skleić po dwa. Czekoladę zetrzeć na tarce, podgrzać z mlekiem. Masą czekoladową posmarować biszkopty, odłożyć, by masa zastygła. Ułożyć w szklanej misie lub rozłożyć do pucharków, zalać przestudzonym szodonem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama