Łazanki z makiem
Przygotowanie: 30 min, dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 21.12.2008, 11:00
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
- łyżeczka masła
MASA:
- 1/2 szklanki maku
- 4 łyżki płynnego miodu
- po 2 łyżki posiekanych migdałów, orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 laski wanilii
Reklama
Do przesianej mąki wbij jajka, dodaj 1/2 szklanki wody i olej, zagnieć elastyczne, luźne ciasto ( ew. dolej trochę więcej wody). Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Radełkiem wycinaj łazanki. Ugotuj w osolonej wodzie z masłem, odcedź, ostudź. Mak przelej wrzątkiem i zmiel 2 razy. Utrzyj z miodem i bakaliami, dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z makaronem.
Reklama
Reklama
Reklama