Łazanki z kapustą i grzybami
Na wigilię powracamy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Oto przepis, który może cię zaciekawić.
- Claudia
Opublikowano: 18.12.2014, 09:56
Reklama
PORCJA: 499 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 400 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka majeranku
- 400 g makaronu łazanki
- sól
- pieprz
Reklama
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą tak, aby całkowicie przykrywała kapustę. Gotować 20 minut. Dobrze odcedzić. Pieczarki wytrzeć ściereczką, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki, smażyć razem ok. 5 minut. Dodać kapustę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, następnie odcedzić. Dodać do kapusty z grzybami, wymieszać, ewentualnie całość jeszcze podgrzać. Podawać
Reklama
Reklama
Reklama