Łatwy śliwkowiec z ucieranego ciasta
Sezon na śliwki już rozpoczęty, wykorzystaj te owoce do domowych wypieków.
- Claudia
Opublikowano: 06.09.2010, 10:00
Reklama
porcja: 276 kcal
Przygotowanie: 55 minut (bez pieczenia)
Na 12 porcji
1/2 kostki margaryny
8 łyżek cukru
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do formy
1/2 kg śliwek węgierek, renklod lub mirabelek
cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać jajka. Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć opłukane i wydrylowane śliwki. Piec ok. 45 minut w 180°C. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama