Łatwa ryba z warzywami
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 180 kcal
- Naj
Opublikowano: 03.10.2008, 07:45
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 2 filety z dorsza lub mintaja
- por
- 2 duże marchewki
- różyczka brokuła
- szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cytryna
Reklama
Filety rozmroź i osącz na papierowych ręcznikach, każdy podziel na pół. Ugotuj je na parze lub upiecz w folii aluminiowej w piekarniku (10 min w temp. 180°C). Warzywa oczyść, umyj. Por i marchewki pokrój w plastry, brokuł podziel na mniejsze różyczki. Por i marchewkę ugotuj w bulionie. Gdy będą już miękkie, dodaj różyczki brokułu i tylko je obgotuj; odcedź. Wyłóż na talerze, na wierzchu połóż po porcji ryby. Na każdą nałóż po łyżce masła utartego z natka pietruszki i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Podawaj z zieloną sałatą i ćwiartką cytryny.
NASZA RADA: Aby ryba miała bardziej wyrazisty smak, przed przyrządzeniem natrzyj ją pieprzem cytrynowym.
Reklama
Reklama
Reklama