Lasagne
(l.p. lasagna) (wym. lazańa) to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po wersje na słodko. Danie podawane na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.
Najbardziej popularne klasyczne odmiany to:
- lasagne bolognese
- lasagne napoli
Propozycje przepisów:
Ekspresowa lazaniaLazania ze szpinakiem
Jeśli chcesz podzielić się ciekawostkami na temat włoskich past, potraw z makaronów i sposobów przyrządzania makaronów wejdź na grupę Makarony.