Łamańce z makiem
Porcja: 712 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 20 minut
Smażenie: 30 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
Ciasto:
- 120 g mąki krupczatki
- 80 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- jajko
- szczypta soli
- kilka łyżek cukru kryształu
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki masła
- kilka fig
- po 100 g orzechów i migdałów
- 80 g rodzynków
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
Z mąki, schłodzonego masła, żółtka i soli zagnieść ciasto, dodając tyle śmietany, by składniki ciasta się połączyły. Ciasto rozwałkować. Pokroić w niezbyt duże romby. Każdy romb posmarować białkiem. Ułożyć na posypanej cukrem blasze. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Migdały sparzyć, obrać. Figi i rodzynki umyć. Figi razem z migdałami i orzechami posiekać.
Mak wypłukać. Zalać letnią, przegotowaną wodą. Odstawić na noc. Odcedzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Smażyć, cały czas mieszając. Wystudzić.
Mak wymieszać z miodem, śmietanką i bakaliami. Wstawić na godzinę do lodówki.
Mak przełożyć do salaterki. Udekorować rombami z ciasta.