Łabędzie z bitą śmietaną
Tradycyjne ptysie w efektownej formie
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35 minut
Sztuka 250 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 19.04.2005, 10:27
Reklama
Składniki na 10 sztuk
Reklama
- składniki na ciasto ptysiowe
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Przyrządzić ciasto ptysiowe, nałożyć do szprycy, wycisnąć na blachę 10 okrągłych porcji. Wąską końcówką szprycy uformować szyjki długości 6 cm. Korpusy piec 18-20 minut, szyjki 10-12 minut.
Korpusy przepołowić, górne połowy przekroić jeszcze raz w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia. Śmietanę ubić z cukrem.
Każde ciastko wypełnić bitą śmietaną, wetknąć szyję i skrzydełka, oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
NASZA RADA
Korpusy i szyjki pieczemy osobno, żeby nie otwierać piekarnika - inaczej ciasto opadnie!
Reklama
Reklama
Reklama