Kutia
Tradycyjna potrawa wigilijna.
- Claudia
Opublikowano: 06.12.2012, 14:26
Reklama
Porcja: 580 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 150 g ziaren pszenicy lub orkiszu
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów (włoskich, laskowych)
- 50 g obranych migdałów
- po kilka suszonych fig i daktyli
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- puszka masy makowej
- miód
- kilka łyżek słodkiej śmietanki (niekoniecznie)
- sól
Reklama
Pszenicę lub orkisz opłukać, zalać wodą (tak by pokrywała ziarna na wysokość 2 cm). Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości. Rodzynki opłukać. Zalać gorącą wodą. Odstawić. Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi i daktyle drobno pokroić. Razem ze skórką pomarańczową i osączonymi rodzynkami dodać do masy makowej. Wymieszać. Połączyć z pszenicą lub orkiszem. Doprawić do smaku miodem i ewentualnie śmietanką. Schłodzić.
Reklama
Reklama
Reklama