Reklama

Porcja: 580 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje:

Reklama
  • 150 g ziaren pszenicy lub orkiszu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów (włoskich, laskowych)
  • 50 g obranych migdałów
  • po kilka suszonych fig i daktyli
  • łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • puszka masy makowej
  • miód
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki (niekoniecznie)
  • sól
Reklama

Pszenicę lub orkisz opłukać, zalać wodą (tak by pokrywała ziarna na wysokość 2 cm). Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości. Rodzynki opłukać. Zalać gorącą wodą. Odstawić. Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi i daktyle drobno pokroić. Razem ze skórką pomarańczową i osączonymi rodzynkami dodać do masy makowej. Wymieszać. Połączyć z pszenicą lub orkiszem. Doprawić do smaku miodem i ewentualnie śmietanką. Schłodzić.

Reklama
Reklama
Reklama