Kurze udka duszone w śmietanie
Porcja: 343 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie i duszenie: 30 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 4 kurze udka
- 4 pomidory
- 100 g czarnych oliwek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 4 listki angielskiego ziela
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
Ziele pokruszyć. Udka umyć, osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny i pokruszonym zielem. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Olej mocno rozgrzać. Podsmażyć na nim z obu stron udka na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Oliwki osączyć. Ewentualnie przekroić i usunąć pestki. Udka zalać śmietaną. Dusić 25 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać pomidory i oliwki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Nasze rady
W podobny sposób można przyrządzić kurczaka w całości. Tuszkę poza ziołami i sokiem z cytryny nacieramy też olejem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Następnie polewamy śmietaną, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia dodajemy oliwki i pomidory.