Reklama
Składniki

* 1 kg kurek
* 10 dag szalotek
* 2 łyżeczki soli
* szklanka octu 6%
* 1/4 szklanki cukru
* po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
* 3–4 listki laurowe
* czubata łyżeczka ziaren gorczycy

Reklama
Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Kurki dokładnie oczyścić. Szalotki obrać. Grzyby, szalotki i przyprawy zalać małą ilością wrzątku, dodać łyżeczkę soli, gotować około 10 minut. Odcedzić, zachować przyprawy.
Ocet wymieszać z 1/2 litra wody, cukrem i pozostałą solą. Kurki z cebulkami oraz przyprawy przełożyć do słoików. Wlać zalewę, dobrze zakręcić.
Przetwory na zimę - przepisy na MojeGotowanie.pl

Reklama
Reklama
Reklama