Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 3 piersi kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego, np. rokpol
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • świeża bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz
Reklama

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Mięso opłucz, pokrój w dużą kostkę. Ser pokrusz jak najdrobniej, energicznie wymieszaj z mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą i bazylią oraz przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Mięso ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie, oprósz solą i pieprzem. Piecz 10 min, zalej sosem i piecz jeszcze 20 min. Podawaj z sałatką z pomidorów i cebuli oraz opiekaną bagietką.
NASZA RADA: Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, możesz użyć drobno pokrojonego serka topionego, np. śmietankowego, z dodatkiem pieczarek lub ziół. Wtedy nie dodawaj już do sosu bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama