Kurczak zapiekany z serem
Przygotowanie: 35 min
Porcja: 240 kcal
- Naj
Opublikowano: 02.10.2008, 09:40
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 3 piersi kurczaka
- 100 g sera pleśniowego, np. rokpol
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- ząbek czosnku
- mała cebula
- świeża bazylia
- olej
- sól
- pieprz
Reklama
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Mięso opłucz, pokrój w dużą kostkę. Ser pokrusz jak najdrobniej, energicznie wymieszaj z mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą i bazylią oraz przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Mięso ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie, oprósz solą i pieprzem. Piecz 10 min, zalej sosem i piecz jeszcze 20 min. Podawaj z sałatką z pomidorów i cebuli oraz opiekaną bagietką.
NASZA RADA: Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, możesz użyć drobno pokrojonego serka topionego, np. śmietankowego, z dodatkiem pieczarek lub ziół. Wtedy nie dodawaj już do sosu bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama