Kurczak z ryżowym faszem i warzywami
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 520 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:08
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- kurczak (1,4 kg)
- 2 łyżki oleju
- 5 dag wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki ryżu
- szklanka bulionu
- 2 jajka
- 1/2 kg papryki
- 4 pomidory
- sól, pieprz
Reklama
- Kurczaka umyć i osączyć. W środku i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wsypać ryż, wlać 3/4 szklanki bulionu. Gotować 15 minut.
- Do ryżu wbić jajka, wsypać zioła, dokładnie wymieszać. Ryżowym farszem wypełnić tuszkę, spiąć wykałaczkami.
- Kurczaka ułożyć w brytfannie. Tuszkę polać łyżką oleju i resztą bulionu. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić. Strąki papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić na kawałki. Ząbki czosnku obrać i grubo posiekać. Kurczaka obłożyć warzywami na 20 min przed końcem pieczenia.
Reklama
Reklama
Reklama