Kurczak z pikantną nutą
Pieczony kurczak to efektowne i pyszne danie na rodzinny obiad.
- Claudia
Opublikowano: 01.05.2014, 12:00
Reklama
porcja: 461 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 6 porcji
Reklama
- 1 kurczak (1 i 1/2 kg)
- 4 czerwone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- cytryna
- duża główka czosnku
- sól
- sos tabasco
Reklama
Kurczaka przeciąć wzdłuż od spodu (kręgosłup pozostawić w całości). Rozłożyć go i mocno docisnąć mostek, aby spłaszczyć tuszkę. Chili i czosnek zmiksować z dużą szczyptą soli. Dodać paprykę, bazylię i oliwę. Mieszaniną natrzeć kurczaka. Odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka ułożyć na rozgrzanym ruszcie, skórą do dołu, przykryć pokrywą i grillować przez 15–20 minut. Tuszkę odwrócić, obłożyć pokrojoną w kawałki cytryną, obok ułożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku. Grillować pod przykryciem 15 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5–10 minut. Skropić sosem tabasco.
Reklama
Reklama
Reklama