Kurczak z papryką, pomidorami i ziołami
Soczyste udka przesiąknięte zapachem warzyw i ziół
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 40 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 4 duże udka kurczaka
- 4 strąki papryki
- 2 duże pomidory
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po łyżce posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
- oliwa
- sól, pieprz
Udka kurczaka umyć, osuszyć. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Strąki papryki przekroić na pół, usunąć nasiona i białe włókna, miąższ pokroić w paski.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron. Dołożyć paprykę, cebulę i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem, posypać połową ziół.
Dusić pod przykryciem około 40 minut, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Przed podaniem posypać resztą ziół.
Małe kawałki
Mięso wygodniej będzie przyrządzić, jeśli uda podzielimy na pół, tzn. oddzielimy górną i dolną część.