Kurczak z kuskusem
Czas przygotowania: 30 min
Porcja: 210 kcal
- Naj
Opublikowano: 13.08.2008, 08:30
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 piersi kurczaka
- 2 cebule
- 10 zielonych oliwek
- 2 marchewki
- łyżka miodu
- szklanka bulionu
- cytryna
- 1/2 pęczka natki
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- po szczypcie cynamonu, imbiru i kurkumy sól
- pieprz
- sok z cytryny
Reklama
Kurczaka umyj i osusz, oczyść z błon, pokrój na paski. Oliwę wymieszaj z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj z kawałkami mięsa, przykryj i odstaw na godzinę. Cebulę i marchew obierz i pokrój na plasterki. Na oliwie umaż mięso, a następnie – na tym samym tłuszczu – warzywa. Wszystko razem przełóż do rondla, dodaj miód i gorący bulion. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 min. Następnie wrzuć oliwki, posiekaną natkę, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, duś jeszcze 5 min. Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu. Podawaj gorący, z aromatycznym kurczakiem.
Reklama
Reklama
Reklama