Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 marchewki
  • łyżka miodu
  • szklanka bulionu
  • cytryna
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po szczypcie cynamonu, imbiru i kurkumy sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Reklama

Kurczaka umyj i osusz, oczyść z błon, pokrój na paski. Oliwę wymieszaj z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj z kawałkami mięsa, przykryj i odstaw na godzinę. Cebulę i marchew obierz i pokrój na plasterki. Na oliwie umaż mięso, a następnie – na tym samym tłuszczu – warzywa. Wszystko razem przełóż do rondla, dodaj miód i gorący bulion. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 min. Następnie wrzuć oliwki, posiekaną natkę, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, duś jeszcze 5 min. Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu. Podawaj gorący, z aromatycznym kurczakiem.

Reklama
Reklama
Reklama