Kurczak w ziołach na szpinaku
Przepis na kurczaka w ziołach. Przygotowanie: 55 min, kaloryczność: 200 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
● oliwa
● pęczek oregano
● ząbek czosnku
● po 2 łyżki miodu i sosu sojowego
● sól
● pieprz
● kurczak 1,3 kg
● masło
[adsense]
Marynata: mąke rozetrzyj z 50 ml wody, dodaj 100 ml oliwy, posiekane oregano, zmiażdżony czosnek, miód, sos sojowy, sól i pieprz. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz marynatą. Odstaw na 2–3 godz. w chłodne miejsce. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, skrop stopionym masłem, piecz ok. 1,5 godz. w temp. 200 C, często polewając wytapianym sosem. Nasza rada: Jeśli chcesz, żeby kurczak był jeszcze bardziej aromatyczny, włóż do tuszki przed pieczeniem pokrojoną cytrynę.