Kurczak w winogronach
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 15-20 minut
Porcja: 450 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
- po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazylii
- szklanka wytrawnego białego wina
- szklanka winogron zielonych i czerwonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany 30%
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- pieprz, sól
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Masło mikrofalować ok. 30 sekund (750 W), ostudzić.
Czosnek obrać, posiekać. Wino wymieszać z czosnkiem, dodać sok z cytryny, śmietanę, masło, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać 2-3 łyżkami sosu, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 15-20 min (750W), co kilka minut polewając kurczaka resztą sosu.
Winogrona umyć, przekroić, usunąć pestki. Na 30 sek. przed końcem pieczenia obłożyć nimi kawałki kurczaka. Całość posypać ziołami. Po wyjęciu z kuchenki posypać orzechami. Podawać z ryżem.
Rada: winogrona mogą być składnikiem sosu. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, zmiksować, a potem dodać do wina.