Kurczak w winie
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 1 godzina
300 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 6 porcji
● sprawiony kurczak (ok. 1,4 kg)
● 10 dag wędzonego boczku
● 12 szalotek lub małych cebulek
● 20 dag małych pieczarek
● 1/2 szklanki mąki
● 1/2 l czerwonego wina
● 1/2 l bulionu drobiowego
● ząbek czosnku
● łyżka posiekanej natki
● łyżeczka Tymianku Kamis
● listek laurowy
● 3 łyżki masła
● sól, pieprz
Kurczaka umyć, pokroić na 6 części, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę. Szalotki i pieczarki obrać. Czosnek obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć boczek. Dodać szalotki i pieczarki, przesmażyć. Kawałki kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na reszcie masła. Wlać wino i bulion, zagotować. Dodać boczek z pieczarkami, czosnek i wszystkie zioła, dusić godzinę pod przykryciem.