Kurczak w wędzonych śliwkach
Sekret tej potrawy to śliwki. Wędzone. Kwaśne. Polskie.
- Claudia
Opublikowano: 25.03.2014, 13:25
Reklama
Porcja: 314 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji:
Reklama
- 2 piersi podwójne lub nogi kurze
- garść wędzonych śliwek polskich (nie mogą być kalifornijskie, bo są za słodkie)
- ok. 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- duża łyżka masła
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Śliwki namoczyć w czerwonym winie. (Obie czynności najlepiej wykonać dzień przed podaniem potrawy). Mięso obsmażyć na oliwie. Cebule obrać, pokroić w talarki i udusić na maśle. Na cebuli ułożyć mięso, obsypać śliwkami, polać winem z ich moczenia. Podlać odrobiną oliwy, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości.
poleca Anna Dmowska
Reklama
Reklama
Reklama